Jadłospis wspomagający odporność

Sobota, 31 Październik 2015
Wejherowo

Nadeszły już pierwsze przymrozki i chłodne dni. Coraz więcej osób boryka się z przeziębieniami i różnego rodzaju infekcjami. Co radzą dietetycy, aby mieć siłę, energię i wspomagać organizm w walce z wirusami?

W tym okresie największą uwagę powinniśmy zwrócić na różnorodność naszej diety. Pamiętać należy o dostarczaniu organizmowi wszystkich niezbędnych składników. Nie może zabraknąć produktów pełnoziarnistych, nabiału, chudego mięsa, ryb oraz warzyw i owoców (przetworzonych lub świeżych).

Oto lista kilku produktów wzmacniających odporność:

  • jogurt - zawiera bakterie kwasu mlekowego korzystnie wpływające na mikroflorę jelit;
  • zielona herbata – bogata w aminokwasy wspomagające nasz organizm w walce z wirusami, a także przeciwutleniacze, które z kolei pomagają pokonać wolne rodniki, dodatkowo działa pobudzająco;
  • owoce cytrusowe – źródło witaminy C wspomagającej układ odpornościowy poprzez wzmacnianie naczyń krwionośnych oraz wielu innych witamin i minerałów;
  • czosnek – naturalny antybiotyk zawierający substancje bogate w siarkę, które pomagają w zwalczaniu infekcji, działa bakteriobójczo;
  • marchewka bogata w beta karoten – silny przeciwutleniacz;
  • grzyby - zawierają beta glukany, które przyśpieszają produkcję komórek NK i limfocytów T walczących z infekcjami w naszym organizmie;
  • kapusta - w której w dużych ilościach obecna jest glutamina pomagająca zachować wysoką odporność organizmu;
  • tłuste ryby - bogate w kwasy omega, które stanowią budulec hormonów przeciwzapalnych;
  • jajka – mają najlepszy skład aminokwasowy wśród białek zwierzęcych, ponieważ zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne w niezbędnych dla naszego organizmu proporcjach i stanowią tym samym świetne źródło materiału budulcowego dla wszystkich komórek naszego ciała, także tych biorących udział w odpowiedzi immunologicznej.
  • rosół - talerz rosołu ugotowany z dużą ilością włoszczyzny dostarcza wszystkiego, czego nam potrzeba. Jest w nim sporo minerałów, które w czasie gotowania przeniknęły do niego z warzyw i mięsa. Są w nim witaminy E, A i beta-karoten (silne antyoksydanty zwalczające wolne rodniki). Ze względu na długie gotowanie niewiele w nim witaminy C (straty wynoszą 75 proc.). Jej braki uzupełnimy posypując rosół przed podaniem natką pietruszki, kolendrą lub koperkiem.

Czego powinniśmy unikać?

  • alkohol - choć chwilowo rozgrzewa, wychładza organizm i powoduje zbyt duże wydalanie płynów z organizmu;
  • wysokokaloryczne przekąski, dania typu fast-food – poza kaloriami nie mają żadnych wartości odżywczych;
  • cukrów prostych - które stanowią pożywkę dla patogennych drobnoustrojów, mogących zaburzać prawidłową mikroflorę jelit.

 

Komentarze
Reklama