Jagody Acai zdobywają coraz większą popularność w naszym kraju

Poniedziałek, 23 Listopad 2015

Jagody Acai zdobywają coraz większą popularność w naszym kraju. Przedstawiane są jako skarbnica składników odżywczych i owoc pomocny w utracie zbędnych kilogramów. Czy rzeczywiście działają?

Jagody Acai to owoce pochodzące z Ameryki Południowej, przypominające swym wyglądem nasze rodzime borówki. Różnią się jednak od nich bogactwem składników odżywczych. Są skarbnicą dobrze przyswajalnych witamin, minerałów i innych substancji wspomagających prawidłowe działanie naszego organizmu, co jest szczególnie ważne w okresach osłabienia organizmu, np. zimą lub podczas niskokalorycznej diety.

Antyoksydanty

Jagody Acai to jeden z owoców najbogatszych w antyoksydanty zwalczające wolne rodniki, czyli toksyny, które uszkadzając komórki naszego organizmu odpowiedzialne są za jego szybsze starzenie się oraz powstawanie wielu chorób, w tym nowotworów, schorzeń oczu, układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy itp.

Witaminy, minerały, a nawet nienasycone kwasy tłuszczowe

Jagody Acai bogate są w minerały oraz witaminy A i C, które wzmacniają układ odpornościowy i mają pozytywny wpływ na wygląd naszej cery. Zawierają również sporą ilość witaminy B, pomocnej w utrzymaniu zdrowego serca i układu nerwowego. Jagody Acai to również źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu, a więc przeciwdziałają miażdżycy oraz innym chorobom układu krążenia, poprawiają też wygląd skóry.

Błonnik wspomagający odchudzanie

Dzięki dużej ilości błonnika, jagody Acai dają uczucie sytości. Wspomagają więc odchudzanie – jedząc mniej, przyjmujemy mniej kalorii, a jednak czujemy się najedzeni. Błonnik pomaga również usunąć nagromadzone w jelitach niestrawione resztki pokarmowe i toksyny, oczyszczając tym samym przewód pokarmowy.

Gdzie je znaleźć?

Niestety ze względu na to, że owoce są dość delikatne i rosną w Amazonii, raczej niemożliwe jest, aby w Polsce zakupić świeże jagody Acai. Jednak ich sproszkowane ekstrakty nie tracą swoich wyjątkowych wartości – z powodzeniem mogą więc być spożywane w postaci suplementów diety.

 

Komentarze
Reklama