Jak dobierać szkło do alkoholi

Środa, 19 Sierpień 2015
Gdynia

Podawanie alkoholi, to sztuka. Trzeba go serwować nie tylko w odpowiedniej temperaturze, ale także w odpowiednich kieliszkach lub szklankach. Właściwie dobrane kieliszki pozwalają bowiem wydobyć walory smakowe i aromat alkoholu. Podpowiemy, jak serwować różne alkohole.

Wina

Wino staje się coraz popularniejsze. Najczęściej serwowane jest to posiłków. Dobór kieliszków zależy przede wszystkim od rodzaju wina, inne bowiem dobieramy do win czerwonych, inne do białych, a jeszcze inne do musujących. Jednak wszystkie powinny być wykonane z cienkiego i przezroczystego szkła, ponieważ ułatwia to ocenę koloru wina, a także jego gęstość.  

Wina czerwone – podajemy w je dużych, szerokich kieliszkach leciutko zwężających się ku górze. Dzięki takiemu kształtowi wino może się łatwiej napowietrzyć i uwolnić swoje aromaty, które koncentrują się przy wylocie z kieliszka. Czerwonego wina nalewa się do około 1/3 wysokości.

Wina białe – lampki są nieco mniejsze i węższe niż do win czerwonych. Przeważnie mają też nieco dłuższe nóżki, a sama czasza zbliżona jest kształtem do tulipana. Taki kształt kieliszka sprawia, że trunek dłużej zachowuje odpowiednią temperaturę, która w ich przypadku odgrywa bardzo ważną rolę. Wina białe nie potrzebują silnego napowietrzania, a ich aromaty są bardziej ulotne. Zwężony, smukły kieliszek ułatwia ich wyłapywanie.

Wina deserowe i apertify – serwuje się w lampkach przypominających nieco te do czerwonego wina, jednak o dużo mniejszej pojemności. Kieliszki te są także niższe, choć mają wysoką nóżkę, za którą się je trzyma, szczególnie w przypadku sherry i porto, które podaje się schłodzone.

Wina musujące i szampan – w przypadku win musujących najważniejszą rzeczą poza temperaturą podania jest utrzymanie bąbelków. Kieliszki do tego rodzaju win są nie tylko smukłe, ale także zwężone ku górze. Dzięki temu udaje się utrzymać jak najdłużej musowanie trunku.

Inne alkohole

Wódki białe – najczęściej podaje się je w prostych kieliszkach o pojemności 50 ml. Dopuszczalne są także kieliszki o ozdobnych nóżkach, dzięki którym łatwiej jest dłużej zachować odpowiednią temperaturę. Białą wódkę można podawać także w niskich szklaneczkach na lodzie.

Likiery – kieliszki do likierów są nieco smuklejsze, niż te do wódek. Przeważnie mają także nieco mniejszą pojemność. Wszystkie kieliszki do likierów mają wysokie nóżki.

Koniak – podawany jest w niskich lampkach o szerokiej czaszy zwężającej się ku górze. Dzięki temu przy wylocie koncentrują się aromaty. Koniakówki przed nalaniem płynu można delikatnie ogrzać, ułatwia to uwalnianie aromatów.

Whisky – podaje się w szklankach o walcowatym kształcie z grubym dnem fachowo nazywanych oldfashioned tumbler lub rock-glass. Można w nich podawać także burbona oraz wódkę na lodzie – radzą na stronie http://witeks.pl/krysztaly-komplety-do-whisky

Drinki – dobór szklanek zależy od rodzaju drinków. Najczęściej stosuje się trzy rodzaje – wysokie i wąskie, średniej wysokości oraz niskie i walcowate z grubym dnem. Oddzielną grupę stanowią kieliszki do koktajli. Mają kształt odwróconego rozwartego trójkąta.

Komentarze
Reklama
Gdynia
Nowy odcinek buspasa na Hutniczej

Nowy odcinek buspasa na Hutniczej

Piątek, 18 Wrzesień 2020
Finał AMP w siatkówce plażowej 2020

Finał AMP w siatkówce plażowej 2020

Środa, 16 Wrzesień 2020
Trwa remont ulicy Unruga w Gdyni

Trwa remont ulicy Unruga w Gdyni

Czwartek, 3 Wrzesień 2020
Reda
Spotkanie z Policją w Redzie

Spotkanie z Policją w Redzie

Wtorek, 4 Sierpień 2020
Utrudnienia na Reja w Redzie

Utrudnienia na Reja w Redzie

Wtorek, 5 Maj 2020