Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego
W parku przy katedrze oliwskiej w Gdańsku, 27 maja 2012 r. będzie można posmakować specjałów tradycyjnej kuchni Kaszub, Kociewia i Żuław. Już po raz szósty zagości tu Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego.
Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego, zaprasza na Święto Produktu Tradycyjnego. To dobra okazja do poznania i skosztowania znakomitych wyrobów żywnościowych o wysokiej jakości, wytwarzanych tradycyjnymi metodami, najczęściej z lokalnych surowców - bo tylko takie mogą zostać wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa pomorskiego. Producenci, którzy zarejestrowali swoje wyroby na tej liście, już od 12 lat stają do ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów, w którym nagrodą główną jest statuetka Perły. Jego organizatorem jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. W Parku Oliwskim, 27 maja 2012 r., podczas VI Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego, odbędą się eliminacje wojewódzkie, obejmujące dwie kategorie: potrawa i produkt.
Wyróżnione potrawy i produkty będą reprezentować region pomorski w finale konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. To ogólnopolski konkurs, który zostanie rozstrzygnięty na targach Polagra Food, w pierwszej połowie września w Poznaniu. Promocja potraw sporządzanych według tradycyjnych receptur jest jednym z zadań samorządów wojewódzkich. Pomorskie może się poszczycić aż 132 zarejestrowanymi produktami i jest liderem w Polsce. Na krajową listę, którą prowadzi minister rolnictwa i rozwoju wsi, wpisano już 962 produkty.
Producenci będą się prezentować także poza zmaganiami konkursowymi. W alejce wzdłuż katedry będą rozmieszczone stoiska niewielkich rodzinnych masarni, serowarni, koła gospodyń przywiozą swoje kuchy, przetwory, nie powinno zabraknąć pachnącego wiejskiego pieczywa, złocistego miodu, wędzonych ryb ani lokalnych nalewek. Będzie też można poznać tajniki przyrządzania regionalnych potraw podczas warsztatów kulinarnych w zagrodzie edukacyjnej.
Święto pomorskich producentów rozpocznie się o godz. 9. Odwiedzającym będą przygrywać zespoły folklorystyczne, swoje wyroby będą też oferować artyści rękodzielnicy. Spotkanie z pomorską żywnością zakończy się ok. godz. 18.
VI Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego
27 maja 2012 r., niedziela, godz. 9-18
ul. Biskupa Edmunda Nowickiego i plac przed katedrą oliwską
Gdańsk-Oliwa
Program
godz. 9.00-18.00
ul. Biskupa Edmunda Nowickiego
promocja produktów tradycyjnych województwa pomorskiego
godz. 10.00-11.00
katedra Oliwska
uroczysta msza św. w intencji osób pracujących na rzecz zachowania dziedzictwa kulinarnego województwa pomorskiego
godz. 11.00
ul. Biskupa Edmunda Nowickiego
powitanie gości i uroczyste otwarcie
godz. 11.00-16.00
plac przed katedrą
regionalny finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów na najlepszą potrawę i najlepszy regionalny produkt żywnościowy
godz. 16.00-17.00
ul. Biskupa Edmunda Nowickiego
podsumowanie konkursu, ogłoszenie wyników i wręczenie nagród