Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego

Czwartek, 24 Maj 2012
Region

 W parku przy katedrze oliwskiej w Gdańsku, 27 maja 2012 r. będzie można posmakować specjałów tradycyjnej kuchni Kaszub, Kociewia i Żuław. Już po raz szósty zagości tu Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego.

Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego, zaprasza na Święto Produktu Tradycyjnego. To dobra okazja do poznania i skosztowania znakomitych wyrobów żywnościowych o wysokiej jakości, wytwarzanych tradycyjnymi metodami, najczęściej z lokalnych surowców - bo tylko takie mogą zostać wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa pomorskiego. Producenci, którzy zarejestrowali swoje wyroby na tej liście, już od 12 lat stają do ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów, w którym nagrodą główną jest statuetka Perły. Jego organizatorem jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. W Parku Oliwskim, 27 maja 2012 r., podczas VI Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego, odbędą się eliminacje wojewódzkie, obejmujące dwie kategorie: potrawa i produkt.

Wyróżnione potrawy i produkty będą reprezentować region pomorski w finale konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. To ogólnopolski konkurs, który zostanie rozstrzygnięty na targach Polagra Food, w pierwszej połowie września w Poznaniu. Promocja potraw sporządzanych według tradycyjnych receptur jest jednym z zadań samorządów wojewódzkich. Pomorskie może się poszczycić aż 132 zarejestrowanymi produktami i jest liderem w Polsce. Na krajową listę, którą prowadzi minister rolnictwa i rozwoju wsi, wpisano już 962 produkty.

Producenci będą się prezentować także poza zmaganiami konkursowymi. W alejce wzdłuż katedry będą rozmieszczone stoiska niewielkich rodzinnych masarni, serowarni, koła gospodyń przywiozą swoje kuchy, przetwory, nie powinno zabraknąć pachnącego wiejskiego pieczywa, złocistego miodu, wędzonych ryb ani lokalnych nalewek. Będzie też można poznać tajniki przyrządzania regionalnych potraw podczas warsztatów kulinarnych w zagrodzie edukacyjnej.

Święto pomorskich producentów rozpocznie się o godz. 9. Odwiedzającym będą przygrywać zespoły folklorystyczne, swoje wyroby będą też oferować artyści rękodzielnicy. Spotkanie z pomorską żywnością zakończy się ok. godz. 18.

 

VI Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego

27 maja 2012 r., niedziela,  godz. 9-18

ul. Biskupa Edmunda Nowickiego i plac przed katedrą oliwską

Gdańsk-Oliwa

 

Program

godz. 9.00-18.00

ul. Biskupa Edmunda Nowickiego

promocja produktów tradycyjnych województwa pomorskiego

 

godz. 10.00-11.00

katedra Oliwska

uroczysta msza św. w intencji osób pracujących na rzecz zachowania dziedzictwa kulinarnego województwa pomorskiego

 

godz. 11.00

ul. Biskupa Edmunda Nowickiego

powitanie gości i uroczyste otwarcie

 

godz. 11.00-16.00

plac przed katedrą

regionalny finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów na najlepszą potrawę i najlepszy regionalny produkt żywnościowy

 

godz. 16.00-17.00

ul. Biskupa Edmunda Nowickiego

podsumowanie konkursu, ogłoszenie wyników i wręczenie nagród

Komentarze
Reklama
Reda
Spotkanie z Policją w Redzie

Spotkanie z Policją w Redzie

Wtorek, 4 Sierpień 2020
Utrudnienia na Reja w Redzie

Utrudnienia na Reja w Redzie

Wtorek, 5 Maj 2020