Potrawy wigilijne

Sobota, 24 Grudzień 2011

Obecnie w kolacji w wigilii związki z  tymi wierzeniami zachowaliśmy przede wszystkim w potrawach przyrządzanych głównie z ziaren zbóż, maku, miodu, grzybów, a więc typowych dla styp pogrzebowych, oraz w trzymaniu pustego miejsca przy stole dla nieznanego gościa.

W zależności od regionu i tradycji rodzinnych zestaw wigilijnych potraw wygląda różnie, z naciskiem na regiony, ale zwyczajowo w wigilię na stole powinny mieć wszystkie płody ziemi, a potraw powinno być dwanaście. Tradycja mówi iż należy każdej należy potrawy spróbować, co ma zapewnić szczęście przez cały rok.

Do najbardziej typowych i znanych dań wigilijnych należą: barszcz z uszkami wymiennie w niektórych regionach Polski z białym żurem, zupą grzybową, zupą owocową lub zupą rybną, ryby przyrządzane na różne sposoby, z najbardziej tradycyjnym karpiem smażonym i w galarecie, kapusta z grochem, kapusta z grzybami, pierogi z  kapustą, paszteciki z grzybami, kotleciki z ryżu z sosem grzybowym, kluski z makiem, cukrem i miodem, kompot z suszonych owoców, zupa migdałowa, czyli z tradycji wschodniej kulebiak, gołąbki i kutia. Szczególnie kutie znamy na Boże Narodzenie i zawsze zostanie naszym daniem na wigilię.

W liście pasterskim z 2003 roku dotyczącym przykazań kościelnych polscy biskupi zachęcają do zachowania tego zwyczaju, chociaż według obowiązujących przepisów kościelnych w  wigilię Bożego Narodzenia można odejść od wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych. Zwyczaje, przesądy i tradycje wigilijne

Dzień wigilijny bogaty w zwyczaje i  przesądy posiadające magiczną moc, zazwyczaj znajdujące swój rodowód w  lokalnych, przedchrześcijańskich wierzeniach. Jednym z nich był zakaz szycia, tkania, motania i przędzenia. Uważano je za czynności szczególnie lubiane przez demony wody, które mogły zjawić się wszędzie tam, gdzie zakaz złamano.

Do dzisiaj uważamy, aby w Wigilię okazywać sobie wzajemnie życzliwość. W czasie wigilii panuje życzliwa atmosfera. Przetrwał też przesąd, że jeśli w wigilijny poranek pierwszym gościem w domu będzie młody chłopiec, przyniesie to szczęśliwy rok. Przesąd wigilijnych mamy wiele.

W małym stopniu przetrwała również tradycja umieszczania w jednym uszku w barszczu grosika, dla tego kto na niego trafił rozpoczynał szczęściem przez najbliższy rok. Wszelkie zranienia oraz choroby w czasie świąt odbierane są jako zapowiedź kłopotów ze zdrowiem. Myśliwi tego dnia tradycyjnie idą na polowanie, którego pomyślny wynik zapewni opiekę na cały rok patrona łowiectwa św. Huberta. Istnieje także przesąd aby spróbować każdej z dwunastu wigilijnych potraw aby były jej w następnym roku. Niektórzy pozostawiają w portfelu łuski z karpia, które mają przynieść szczęście.

Innym zwyczajem wieczerzy Wigilii to śpiewanie kolęd. Często też pod choinką są prezenty, które przynosi dzieciątko, gwiazdka, Aniołek, gwiazdor lub Mikołaj. Na Wschodzie w  wigilię, przed wieczerzą, chadza do grobów bliskich.

Na wsi opłatek z na wigilijnym stole, a  także potrawy, podawano bydłu i koniom, czasem nawet wprowadzając je do domów. Karmienie potrawami przygotowywanymi na Wigilię miało zabezpieczać stado przed urokami czarownic i guślarek. A o północy gospodarze nasłuchiwali, bo według tradycji zwierzęta mówiły wówczas ludzkim głosem.

Na wieczerzę wigilijną zapraszano poza zwierzętami domowymi, również leśne, w tym wilki. Rozrzucano dla nich przed domem pożywienie, aby zostały pod domostwem w nowym roku.

Komentarze
Reklama
Gdynia
Wszytko za jedną kartę!

Wszytko za jedną kartę!

Środa, 9 Grudzień 2020
Reda
Spotkanie z Policją w Redzie

Spotkanie z Policją w Redzie

Wtorek, 4 Sierpień 2020
Utrudnienia na Reja w Redzie

Utrudnienia na Reja w Redzie

Wtorek, 5 Maj 2020