Poznaj pobliską Gdynię od kuchni

Czwartek, 8 Wrzesień 2011

Gdynia to port smaków, w którym spotykają się potrawy z różnych tradycji kulinarnych. Od 9 do 11 września, podczas III Weekendu Kulinarnego, czyli święta gdyńskich restauracji, będzie można przekonać się o tym osobiście.

Podczas weekendu w określonych porach – „happy hours” – ponad 20 restauracji serwować będzie mini dania w promocyjnej cenie 5 zł. Na talerzach znajdą się przysmaki z Włoch, Grecji, Francji, Chin, Japonii i wielu innych zakątków świata. Na rekordzistów „Rajdu po Gdyńskich Restauracjach”, którzy odwiedzą i skosztują potraw z największej ilości lokali, czekają atrakcyjne nagrody. W sobotę i niedzielę aromaty smakowitych dań zwabią również do Centrum Kultury i Rozrywki „Gemini”, gdzie odbywać się będą pokazy live cooking. Najlepsi kucharze zaprezentują dania kuchni włoskiej, francuskiej czy japońskiej.

To świetna okazja na podpatrzenie kulinarnych mistrzów i zanotowanie interesujących przepisów. Natomiast wystawcy na „Mini Jarmarku Smaków” oferować będą oryginalne produkty z różnych kontynentów. Dodatkowo w sobotę Mistrz Świata w Cukiernictwie Tomasz Deker poprowadzi warsztaty kulinarne, podczas których pokaże, co można zrobić z czekolady.

W niedzielę nie zabraknie zabaw kulinarnych dla najmłodszych, organizatorzy zapraszają od godz. 15.00. Na zakończenie Weekendu Kulinarnego, o godz. 17.00, poznamy zwycięzcę Konkursu na Gdyński Przysmak.

Program III Weekendu Kulinarnego:

piątek (9 września) - godz.12.00-22.00 „happy hours” w wybranych restauracjach na Szlaku Kulinarnym

sobota (10 września) - godz. 12.00-22.00 „happy hours” w wybranych restauracjach na Szlaku Kulinarnym - godz. 12.00-17.00, Centrum Kultury i Rozrywki „Gemini” (I piętro) pokazy kuchni polskiej i międzynarodowej; Mini Jarmark Smaków z różnych stron świata

niedziela (11 września) - godz. 12.00-22.00 „happy hours” w wybranych restauracjach na Szlaku Kulinarnym - godz. 12.00-17.00, Centrum Kultury i Rozrywki „Gemini” (I piętro) pokazy kuchni polskiej i międzynarodowej Mini Jarmark Smaków z różnych stron świata - godz. 15.00-17.00 zabawy kulinarne dla dzieci

- godz. 17.00 finał konkursów z nagrodami: Rajd po Gdyńskich Restauracjach i Konkurs na Gdyński Przysmak. „Happy hours” w restauracjach:

SANTORINI sb 12-14, nd 12-14;

MOON pt 15-17, sb 12-14;

BARBADOS pt 12-14, nd 13-15;

HOLLYWOOD DINER pt 17-19, sb 14-16;

CALIPSO (HOTEL HOTTON) pt 16-18:30, sb 15-17:30, nd 15-17:30;

DA VINCI pt 14-16, nd 16-18;

PETIT PARIS pt 17-19, sb 17-19, nd 17-19;

GOOD MORNING VIETNAM, pt 17-20, sb 17-20, nd 17-20;

TOKYO SUSHI pt 13-15, nd 13-15;

MONTE pt 18-20, sb 18-20, nd 18-20;

TRATTORIA LA FORTUNA sb17-19, nd 12-14;

DEL MAR pt 13-15, sb 13-15;

BOHEMA JAZZ CLUB sb 14-16, nd 14-16;

CYNAMON pt 15-17, sb 15-17, nd 15-17;

TRIO pt 17-19, sb 16-18, nd 16-18;

KAPITAN COOK pt 12-14, sb 12-14, nd 12-14;

ZIZI sb 20-22, nd 20-22;

MOSHI MOSHI SUSHI pt 16-18, sb 14-16, nd16-18;

COCO pt 12-14, sb 12-14, nd 12-14;

LA LUNA Sb 16-18, nd 12-14;

TAJ MAHAL pt 14-16;

LA VITA pt 12-14, sb 12-14, nd 18-20;

W OGRODACH pt 17-19;

F.MINGA sb 18-20 nd 18-20.

Komentarze
Reklama