Spotkanie autorskie z Mariuszem Szczygłem w rumskiej Stacji Kultura

Środa, 15 Luty 2017
Rumia

Już 23 lutego br. o godz. 19:00 w Stacji Kultury w Rumi odbędzie się spotkanie z pisarzem/reporterem Mariuszem Szczygłem. Spotkanie poprowadzi dziennikarka Radia Gdańsk  Beata Szewczyk. 

Mariusz Szczygieł - Reporter. Od 1990 roku związany z „Gazetą Wyborczą”. Autor m.in. bestsellerowych książek „Gottland” i „Zrób sobie raj”.

Pierwsza z nich zdobyła Europejską Nagrodę Literacką 2009 oraz Nike Czytelników 2007; została także książką roku Warszawskiej Premiery Literackiej. Jego książki wydawane są w trzynastu krajach. Jest także autorem antologii polskiego reportażu po 1989 roku „20. 20 lat nowej Polski w reportażach według Mariusza Szczygła” i dwutomowej antologii polskiego reportażu „100/XX”. Za reportaż „Śliczny i posłuszny” w „Dużym Formacie” otrzymał Nagrodę Andrzeja Woyciechowskiego 2013; Nagrodę Mediator 2013. Dziennikarz Roku 2013 – pierwsze miejsce w konkursie Grand Press. W latach 1995-2001 prowadził pierwszy w historii polskiej telewizji talk-show „Na każdy temat”. Współzałożyciel Instytutu Reportażu wraz z Pawłem Goźlińskim i Wojciechem Tochmanem.

Bibliografia:

  • „Niedziela, która zdarzyła się w środę” (1996, wyd. I)
  • „Gottland” (2006, wyd. I)
  • „Kaprysik” (2010)
  • „Zrób sobie raj” (2010)
  • „Láska nebeská”(2012)
  • „Projekt: prawda” (2016

Miejsce spotkania:

Stacja Kultura- Miejska Biblioteka Publiczna w Rumi / ul. Starowiejska 2, Rumia dworzec PKP

Wstęp wolny.

Komentarze
Reklama