Spotkanie kulinarne z MALIKĄ – szefową kuchni, finalistką show Top Chef

Poniedziałek, 16 Styczeń 2017
Rumia

30 stycznia o godz. 18.00 zapraszamy do Stacji Kultura w Rumi na spotkanie kulinarno-literackie, którego bohaterką wieczoru będzie MALIKA - trójmiejska Top Chef, właścicielka restauracji w Gdyni. O „Przyprawach” ( najnowsza pozycja wydawnicza Ewy Maliki Szyc- Juchnowicz) i nie tylko rozmawiać będzie dziennikarka Radia Plus - Iwona Demska.

Ewa Malika Szyc-Juchnowicz - urodzona i wychowana w Algierii. Szefowa kuchni i właścicielka restauracji Malika w Gdyni. Finalistka dwóch telewizyjnych konkursów kulinarnych „Gotuj o wszystko” programu Dzień dobry TVN oraz pierwszej edycji „Top Chef” w telewizji Polsat. Nominowana w kategorii „Kobieta Szef 2015” w pierwszej edycji przewodnika Gault & Millau Polska.

Zanim rozpoczęła swoją karierę w gastronomii, była nauczycielem i tłumaczem języka francuskiego. Siedem lat temu, podążając za swoją pasją, skierowała kroki, ręce i serce do profesjonalnej kuchni, w której przeszła kolejne szczeble hierarchii: pomoc kuchenna, następnie kucharz i szef kuchni w restauracjach w Trójmieście. Prowadzi warsztaty kulinarne, podczas których, podobnie jak w swojej kuchni, łączy smaki Afryki Północnej i Francji z darami polskich pól, łąk i lasów. W życiu i pracy łączy miłość do wyrazistych smaków, egzotyczny temperament, tęsknotę za słońcem i ogniem, który ją fascynuje i inspiruje.

30 stycznia, godz. 18.00
Stacja Kultura - Biblioteka Rumia
ul. Starowiejska 2, Rumia dworzec PKP
Wstęp wolny

Komentarze
Reklama