Truskawka Kaszubska pod ochroną

Poniedziałek, 7 Grudzień 2009

"Truskawka kaszubska" zostały wpisane przez Komisję Europejską na listę chronionych produktów regionalnych - czytamy na stronach portalu "Raport Rolny". W sumie Polska ma już 14 takich produktów.

Truskawki zostały sprowadzone na teren Kaszub na początku XX wieku, a ze względu na ich specyficzne właściwości obszar uprawy zwiększał się w tym regionie z roku na rok. Wyjątkową jakość i renomę truskawka kaszubska/kaszëbskô malëna zawdzięcza warunkom klimatycznym, które sprzyjają uprawom na tym terenie. Miąższ owocu posiada intensywnie czerwoną barwę. Owoce są jędrne, lekko twardawe, a zarazem soczyste. Truskawka jest aromatyczna i słodka w smaku. O wyjątkowości i popularności truskawki kaszubskiej/ kaszëbskô malëna świadczy wielkość upraw truskawki w tym regionie oraz liczne wzmianki w prasie krajowej, regionalnej i lokalnej, ponieważ wszystko co dotyczy truskawek ma duże znaczenie dla mieszkańców Kaszub. Obfitość tych owoców doprowadziła do podjęcia decyzji o zorganizowaniu na początku lat 70. ubiegłego wieku święta truskawkobrania. Jest to największa impreza plenerowa regionu i corocznie wzrasta liczba jego uczestników liczona w dziesiątkach tysięcy.

„Truskawka kaszubska" może być produkowana na obszarze powiatu kartuskiego, kościerskiego, bytowskiego oraz gmin Przywidz, Wejherowo, Luzino, Szemud, Linia, Łęczyce oraz Cewice.

 

Komentarze
Reklama
Reda
Spotkanie z Policją w Redzie

Spotkanie z Policją w Redzie

Wtorek, 4 Sierpień 2020
Utrudnienia na Reja w Redzie

Utrudnienia na Reja w Redzie

Wtorek, 5 Maj 2020