Truskawka Kaszubska pod ochroną

Poniedziałek, 7 Grudzień 2009

"Truskawka kaszubska" zostały wpisane przez Komisję Europejską na listę chronionych produktów regionalnych - czytamy na stronach portalu "Raport Rolny". W sumie Polska ma już 14 takich produktów.

Truskawki zostały sprowadzone na teren Kaszub na początku XX wieku, a ze względu na ich specyficzne właściwości obszar uprawy zwiększał się w tym regionie z roku na rok. Wyjątkową jakość i renomę truskawka kaszubska/kaszëbskô malëna zawdzięcza warunkom klimatycznym, które sprzyjają uprawom na tym terenie. Miąższ owocu posiada intensywnie czerwoną barwę. Owoce są jędrne, lekko twardawe, a zarazem soczyste. Truskawka jest aromatyczna i słodka w smaku. O wyjątkowości i popularności truskawki kaszubskiej/ kaszëbskô malëna świadczy wielkość upraw truskawki w tym regionie oraz liczne wzmianki w prasie krajowej, regionalnej i lokalnej, ponieważ wszystko co dotyczy truskawek ma duże znaczenie dla mieszkańców Kaszub. Obfitość tych owoców doprowadziła do podjęcia decyzji o zorganizowaniu na początku lat 70. ubiegłego wieku święta truskawkobrania. Jest to największa impreza plenerowa regionu i corocznie wzrasta liczba jego uczestników liczona w dziesiątkach tysięcy.

„Truskawka kaszubska" może być produkowana na obszarze powiatu kartuskiego, kościerskiego, bytowskiego oraz gmin Przywidz, Wejherowo, Luzino, Szemud, Linia, Łęczyce oraz Cewice.

 

Komentarze
Reklama
Gdynia
Wszytko za jedną kartę!

Wszytko za jedną kartę!

Środa, 9 Grudzień 2020
Reda
Spotkanie z Policją w Redzie

Spotkanie z Policją w Redzie

Wtorek, 4 Sierpień 2020
Utrudnienia na Reja w Redzie

Utrudnienia na Reja w Redzie

Wtorek, 5 Maj 2020