W czym podawać wino – prawidłowy dobór kieliszków

Czwartek, 3 Wrzesień 2015
Powiat Wejherowski

Odmienne kształty, różne rozmiary – kieliszki do wina pojawiają się w kulturze europejskiej od setek lat. Są one na tyle istotnym elementem nakrycia stołu, że każdy typ wina podaje się w innym rodzaju kieliszka. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że prawidłowy dobór kieliszka ma istotny wpływ na prawidłowe wydobycie charakteru, aromatu i smaku wina. Czy wiesz jakie są ich rodzaje i kiedy je stosować?

Decydując się na zakup kieliszków do wina, należy skupiać się na tych, które nie są ani grawerowane ani barwione. Jak wybrać kieliszek w kontekście koloru wina?

Wino czerwone

W zależności od rodzaju wina czerwonego, wykorzystywane są inne kieliszki. Przy konsumpcji win o intensywnym aromacie, sprawdzają się te o profilu gruszki. Szersza średnica czarki pozwala na lepsze uwalnianie aromatu. Z kolei zwężona szyjka zapobiega wietrzeniu. Kieliszki tego rodzaju polecane są przy winach burgundzkich.

Podobny do poprzedniego, ale nieco niższy jest kieliszek do Beaujolais. Wino to jest młodsze i tradycyjne naczynie nie będzie dobrze eksponować aromatów. Wina eleganckie, takie jak Bordeaux spożywa się w kieliszku z większą czarką. Podobnie jak w przypadku burgunda, szyjka jest zwężana u wylotu. Kieliszków o solidnej podstawie używa się przy brązowej Maderze. Sherry podaje się w naczyniu o wąskiej czarce i krótkiej nóżce.

Wina białe

Lżejsze białe wina z reguły pije się z kieliszków o wąskiej szyjce i mniejszej średnicy. Dzięki temu aromaty koncentrują się u wylotu i trafiają do nosa, pobudzając tym samym nasze kubki smakowe. Charakter wina określić można dzięki opływowemu kształtowi.

Przy cięższych białych winach, warto skupić się na kieliszku dającym więcej przestrzeni. Skład tych win jest złożony i najlepszy będzie kieliszek bulwiastej czarce i na cienkiej nóżce.

Wina różowe

W ciepłe dni, dużym powodzeniem cieszą się wina różowe. Przed ich podaniem zaleca się lekkie schłodzenie. Żeby wino zbyt szybko się nie ogrzewało, serwuje się je w wąskim kieliszku. Zalecany jest kieliszek z wypukłą czarką, cienką nóżką i zwężoną szyjką.

Wina musujące

Wysoka nóżka, długi i smukły – ten kieliszek jest idealny do serwowania wina musującego. Uzasadnieniem wyboru jest narażenie trunku na ogrzanie i ulatniający się gaz. Ważne jest to, że kieliszka nie można trzymać przy samej czarce.

Pomijając powyższe rozróżnienie, uniwersalnym modelem jest kieliszek degustacyjny. Jego czarka jest na krótkiej nóżce, brzegi zaokrąglone, a szyjka lekko zwężona. Najlepsze są te, które zostały wykonane z delikatnego, cienkiego kryształu.(źródło: http://witeks.pl/szklo-bezbarwne-kieliszki)

Komentarze
Reklama