Wigilijna wieczerza po kaszubsku

Poniedziałek, 21 Grudzień 2015
Powiat Wejherowski

Na wigilijnym stole na Kaszubach koniecznie musi znaleźć się dwanaście potraw. Wśród nich nie może zabraknąć tradycyjnych ryb, grzybów i suszonych owoców. Warto zadbać o kultywowanie lokalnych zwyczajów także w ten wyjątkowy dzień.

Tradycyjnie na wigilijnym stole w domach Kaszubów goszczą ryby i to w wielu gatunkach, przyrządzane na różne sposoby. Wystarczy tylko wspomnieć o cenionym w całej Polsce śledziu po kaszubsku. Ponadto w naszym regionie, w tym wyjątkowym dniu, podaje się także sieje, łososie i węgorze. Są one pieczone, gotowane, wędzone lub stanowią farsz do specjalnego przysmaku – rybnych pierogów.

Zamiast tradycyjnej zupy rybnej, grzybowej lub barszczu z uszkami wieczerze wigilijną na Kaszubach można rozpocząć zupą migdałową, brukwiową lub tą tradycyjnie zwaną „brządem”. Jest to wywar z suszonych owoców z ziemniakami, który zabiela się śmietaną.

Warto także zwrócić uwagę na wyśmienite lokalne desery. Gościom z pewnością przypadnie do gustu miodny kuch. Jest to tradycyjne regionalne ciasto zrobione z tartej marchwi, miodu, orzechów i bakalii. Na wierzchu wypiek posmarowany jest marmoladą lub dżemem.

Komentarze
Reklama
Reda
Spotkanie z Policją w Redzie

Spotkanie z Policją w Redzie

Wtorek, 4 Sierpień 2020
Utrudnienia na Reja w Redzie

Utrudnienia na Reja w Redzie

Wtorek, 5 Maj 2020